IMAGE در مسئله حقوق بشر مطالبه گر باشیم نه منفعل1403/01/26
یکشنبه, 26 فروردين 1403
  رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم مسئله «حقوق بشر» را یکی از مسائل قابل مطالبه از... Read More...
IMAGE فرصت خدمت به مردم محدود است1403/01/26
یکشنبه, 26 فروردين 1403
  نماینده مردم استان بوشهر در مجلس خبرگان رهبری، گفتند: انسان وقتی عهده دار... Read More...
IMAGE پیام تسلیت آیت الله حسینی بوشهری به اسماعیل هنیه1403/01/26
یکشنبه, 26 فروردين 1403
  رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شهادت فرزندان و نوه های اسماعیل هنیه رئیس محترم... Read More...
IMAGE ترس سراسر سرزمین‌های‌ اشغالی را فرا گرفته است / ایران تا انتقام نگیرد دست بر نمی‌دارد1403/01/24
جمعه, 24 فروردين 1403
  خطیب جمعه قم با تاکید بر این که ترس سراسر سرزمین‌های‌ اشغالی را فرا گرفته است،... Read More...

درس تفسیر حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته)

موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره»   تاریخ: 1 آذر 1402

موضوع جزئی: تفسیر آیه 105         مصادف با: 8 جمادی ‏الاولی 1445

سال تحصیلی: 1403-1402                                                              جلسه: 234

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تفسیر آیه 105: «مَّا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَبِ وَ لَا المُشْرِكِينَ أَن يُنزَّلَ عَلَيْكُم مِّنْ خَيرٍ مِّن رَّبِّكُمْ  وَ اللَّهُ يخْتَصُّ بِرَحْمَتِهِ مَن يَشَاءُ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيم‏»[1]؛ كافران اهل كتاب و (همچنين) مشركان، دوست ندارند كه از سوى خداوند، خير و بركتى بر شما نازل گردد؛ در حالى كه خداوند، رحمت خود را به هر كس بخواهد، اختصاص مى‏دهد و خداوند، صاحب فضل بزرگ است.

 

خداوند متعال در آیات پیشین [در حدود 50 آیه] به بیان حالات قوم بنی‏اسرائیل و لجاجت‏های این قوم و برخورد نادرستشان با پیامبرشان (حضرت موسی (ع)) اشاره کرده است. در خلال این 50 آیه، نکات بسیار آموزنده‏ای در زمینه‏های تربیتی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اخلاقی و امثال آن اشاره شد. درست است که داستان قوم بنی‏اسرائیل بیان شد، لکن پیام‏هایی که به آن اشاره شد مختص قوم بنی‏اسرائیل نیست و شامل همه انسان‏ها می‏شود چون قرآن کتاب قصه و داستان نیست، بلکه الگوهای خوب و بد را معرفی می‏کند.

 

خداوند متعال در ادامه آیاتِ مربوط به سرگذشت بنی‏اسرائیل، مؤمنین را مورد خطاب قرار داده است که در آیه 104 به آن اشاره شد. در آیه مورد بحث (آیه 105) نیز به وجود پدیده شوم حسادت اشاره کرده است.

 

منشأ حسادت بنی‏اسرائیل این بود که خداوند متعال پیامبری را از نسل حضرت اسماعیل (ع) به رسالت مبعوث کرد و این قوم، چون خود را برتر از دیگران می‏دانند، این برتربینی آنها در زمان بعثت نبی اکرم (ص) بروز کرد و خیری که از جانب خداوند متعال و در قالب بعثت رسول اکرم (ص) بر مردم نازل شد را دوست نمی‏داشتند بلکه به خاطر حسادتشان از بعثت رسول الله (ص) کراهت داشتند و حسادت در روح و جان کفار از اهل کتاب و مشرکان رسوخ کرده بود و آنان را گرفتار غرض‏ورزی نسبت به رسول خدا (ص) کردند، لکن مشیّت الهی بر این بوده است که فضل نبوّت فقط با اراده الهی انجام ‏گیرد و خواستِ یهودیان در آن دخالتی نداشته باشد زیرا یهودیان خود را قوم برتر می‏دانستند و می‏خواستند که پیامبر آخر الزمان  نیز از نسل آنها باشد پس، خداوند متعال مقام رسالت را به هر کسی که بخواهد عطا می‏کند و بنی‏اسرائیل در آن نقشی ندارند.

 

فرق بین مودّت و محبّت

 

مودّت در لغت به محبّت عمیق و حقیقی گویند، ولی محبّت، الزاماً حقیقی و حقیقی نیست. پس، مودّت چیزی فراتر از محبّت است زیرا مودّت همراه با اطاعت است ولی محبّت همراه با اطاعت نیست.

 

خداوند متعال فرموده است: «قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبى‏»[2]؛ من از شما هيچ پاداشى بر رسالتم جز دوست‏داشتن نزديكانم (اهل بيتم‏) درخواست نمى‏كنم.

 

منظور از دوست داشتن اهل بیت (ع) که در این آیه به آن اشاره شده است، صرف دوست داشتن نیست، بلکه دوست داشتنی مراد است که با اطاعت همراه باشد.

 

فعل «یودّ» که در آیه مورد بحث (105 بقره)، به کار رفته است از ریشه «وُدّ» به معنای محبّت و دوستی عمیق و حقیقی است. از کاربرد این واژه در قرآن برمی‏آید که «وُدّ» محبتی است که از عمق جان برمی‏خیزد، مثل محبّتی که اصحاب امام حسین (ع) نسبت به امام حسین (ع) و بنی‏هاشم داشتند تا جایی که بعضی از یاران امام حسین (ع) به آن حضرت (ع) عرض کردند که اگر هزار بار کشته شویم و دوباره زنده شویم دست از تو برنمی‏داریم، این‏طور سخن گفتن حاکی از محبّت واقعی و حقیقی آنها نسبت به امام حسین (ع) می‏باشد. در مقابل، افرادی بودند که فقط به زبان ابراز محبّت می‏کردند و محبت آنها لقلقه زبان، بیش نبود و در موقعی که باید در کنار امام زمانشان حضور می‏داشتند، حضور نداشتند.

 

امام حسین (ع) فرموده است: «النَّاسَ عَبِيدُ الدُّنْيَا وَ الدِّينُ لَعْقٌ عَلَى أَلْسِنَتِهِمْ يَحُوطُونَهُ مَا دَرَّتْ مَعَايِشُهُمْ فَإِذَا مُحِّصُوا بِالْبَلَاءِ قَلَّ الدَّيَّانُون‏»[3]؛ مردم بنده دنيا هستند و دين لقلقه زبان آنهاست، تا جايى كه دين وسيله زندگى آنهاست، دين دارند و چون در معرض امتحان قرار گيرند، دينداران كم مى شوند.

 

نقل شده است که شخصی در روز عاشوار منتظر ماند، ببیند چه پیش می‏آید، وقتی دید که صحنه جنگ در ظاهر به نفع دشمن پیش می‏رود نزد امام حسین (ع) رفت و گفت وقتی از جنگ صفّین برمی‏گشتیم وقتی به اینجا رسیدیم پدرت امیر المؤمنین (ع) آهی کشید و فرمود: «وَاهاً لَكِ أَيَّتُهَا التُّرْبَةُ! لَيُحْشَرَنَّ مِنْكِ قَوْمٌ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ بِغَيْرِ حِساب‏»[4]؛ عجب از تو ای‌ خاک! همانا از میان‌ تو جماعتی‌ برمی‌خیزند که‌ بی‏حساب‌ داخل‌ بهشت‌ می‏شوند.

 

امام حسین (ع) فرمود که حال که به یاد آن صحنه افتاده‏ای می‏خواهی چه کار کنی؟ گفت که زن و بچه من به من نیاز دارم و نمی‏توانم بمانم، آن حضرت (ع) فرمود که جایی برود که صدای استغاثه من را نشنوی.

 

«الحمد لله رب العالمین»

 



[1]. بقره: 104.

[2]. شوری: 23.

[3]. ابن شعبه حرّانی، حسن‏بن علی، تحف العقول، ص245.

[4]. مجلسی، محمد باقربن محمد تقی، ج44، ص256.

 

درس تفسیر حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته)

موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره»   تاریخ: 12 مهر 1403

موضوع جزئی: تفسیر آیه 103                 مصادف با: 18 ربیع ‏الاول 1445

سال تحصیلی: 1403-1402                                                       جلسه: 230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تفسیر آیه 103: « وَ لَو أَنَّهُم ءَامَنُواْ وَ ٱتَّقَوا لَمَثُوبَةٌ مِّن عِندِ ٱللَّهِ خَيرٌ لَّو كَانُواْ يَعلَمُونَ»[1]؛ و محقّقاً اگر ايمان آورده و پرهيزكار مى‏شدند بهره‏اى كه از خدا نصيب آنها مى‏شد بهتر از هر چيز بود، چنانچه مى‏دانستند.

 

در آیه قبل اشاره شد که یهودیان معتقد بودند که کاری که حضرت سلیمان (ع) در تسخیر و تصرف جنّیان انجام می‏دهد سحر است، در حالی که این سخن اتّهامی آشکار به شخصیت حضرت سلیمان (ع) بود، اما شیطان صفتان این اتّهام را بهانه قرار دادند و گفتند که اگر سلیمان (ع) که پیامبر خداست کارهای خود را با سحر پیش می‏برد چرا ما این کار را نکنیم و لذا خداوند متعال در آیه مورد بحث (آیه 103) فرموده است که اگر این جماعتِ گمراه، عوض روی آوردن به سحر و متهمّ کردن حضرت سلیمان (ع)، ایمان و تقوا را پیشه می‏کردند برای آنان بهتر بود.

 

واژه «مثوبة» از ریشه «ثوب» به معنای بازگشت و رجوع به حالت اولیه است.

 

راغب اصفهانی در کتاب مفردات خود نوشته است: «أصل الثَّوْبِ: رجوع الشي‏ء إلى حالته الأولى التي كان عليها، أو إلى الحالة المقدّرة المقصودة بالفكرة‏»[2]؛ اصل ثوب رجوع شیء به حالت اولیه‏ای است که داشته است یا رجوع و بازگشت شیء به حالتی است که مورد انتظار است.

 

منظور از «مثوبه» در آیه مورد بحث، بازتاب عمل است، یعنی هر عملی بازتابی دارد و نتیجه عمل که به انسان برمی‏گردد «ثواب» نامیده می‏شود.

 

شاعر نیز گفته است:

 

تو نیکی می‏کن و در دجله انداز                  که ایزد در بیابانت دهد باز

 

در تعریف «ثواب» این‏گونه آمده است: «الثوابُ ما يرجع إلى الإنسان من جزاء أعماله»[3]؛ ثواب، چیزی از جزای اعمال انسان است که به او برمی‏گردد.

 

«الحمد لله رب العالمین»

 



[1]. بقره: 102.

[2]. راغب اصفهانى، حسين‏‏بن محمد، مفردات الفاظ القرآن، ص179.

[3]. همان، ص180.

 

درس تفسیر حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته)

موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره»   تاریخ: 24 آبان 1402

موضوع جزئی: تفسیر آیه 104           مصادف با: 1 جمادی‏الاولی 1445

سال تحصیلی: 1403-1402                                                       جلسه: 233

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ادامه تفسیر آیه 104: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لاَ تَقُولُوا رَاعِنَا وَ قُولُوا انْظُرْنَا وَ اسْمَعُوا وَ لِلْكَافِرِينَ عَذَابٌ أَلِيمٌ»[1]؛ اى افراد با ايمان! (هنگامى كه از پيغمبر تقاضاى مهلت براى درك آيات قرآن مى‌كنيد) نگوييد: «راعنا»؛ بلكه بگوييد: «انظرنا». (زيرا كلمه اول، هم به معنى«ما را مهلت بده!»، و هم به معنى«ما را تحميق كن!» مى‌باشد و دستاويزى براى دشمنان است) و (آنچه به شما دستور داده مى‌شود) بشنويد! و براى كافران (و استهزاء كنندگان) عذاب دردناكى است.

 

عرض شد که خداوند متعال در آیه مذکور، از استعمال واژه «راعنا» که معنایی دو پهلو دارد که هم به معنای «ما را مهلت بده» و هم به معنای «ما را تحمیق کن» می‏باشد، نهی کرده است زیرا یهودیان این واژه را برای تمسخر پیامبر  به کار می‏برده‏اند لذا خداوند متعال فرموده است که به جای واژه «راعنا» از واژه «انظرنا» که دو پهلو نیست، بلکه به معنای نگاه کردن و توجه کردن است، استفاده کنید.

 

یکی از تعبیرات دیگری که معنایی دو پهلو دارد، تعبیر «لا أباً له» و «لا أمّ له» است که یک معنای آن، این است که این تعبیر در مورد کسی به کار می‏رود که یگانه زمان است، به این معنا که در بزرگی و ممتاز بودن، کسی مثل او پیدا نمی‏شود و پدر روزگار و مادر روزگار همانند او نزاییده است، لکن معنای دیگر «لا أباً له» و «لا أمّ له» به معنای بی‏پدر و بی‏مادر است که تهمت زنا از آن برداشت می‏شود لذا از استعمال این تعبیر نهی شده است چون ممکن است که مخاطب از روی قصد و غرض معنای منفی آن را برداشت کند.

 

اما اینکه خداوند فرموده است که از تعبیر «راعنا» استفاده نکنید به این خاطر بوده است که این تعبیر، دو معنا دارد؛

 

یکی اینکه به معنای مراعت کردن است و دیگری معنایی است که یهودیان از این تعبیر استفاده می‏کردند و با این برداشت، در مقام تمسخر پیامبر (ص) برمی‏آمدند و از این تعبیر، معنای توهین به پیامبر (ص) را استفاده می‏کردند و آن، این بود که در زبان عبری و نزد یهودیان، کلمه «راعینوا» را که مشابه «راعنا» و به معنای توهین کردن و خوار کردن و تحقیر است به کار می‏بردند. در آیه شریفه ذیل «راعنا» به معنای «واسمع غیر مسمع» به معنای گوش تو کر باد، می‏باشد؛

 

: «مِّنَ الَّذِينَ هَادُواْ يحُرِّفُونَ الْكلَمَ عَن مَّوَاضِعِهِ وَ يَقُولُونَ سمَعْنَا وَ عَصَيْنَا وَ اسمْعْ غَيرَ مُسْمَعٍ وَ رَاعِنَا لَيَّا بِأَلْسِنَتهِمْ وَ طَعْنًا فىِ الدِّينِ وَ لَوْ أَنهَّمْ قَالُواْ سَمِعْنَا وَ أَطَعْنَا وَ اسمَعْ وَ انظُرْنَا لَكاَنَ خَيرًا لهُّمْ وَ أَقْوَمَ وَ لَاكِن لَّعَنهُمُ اللَّهُ بِكُفْرِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُونَ إِلَّا قَلِيلا»[2]؛ برخى از كسانى كه يهودى‏اند، حقايق [كتاب آسمانى‏] را [با تفسيرهاى نابجا و تحليل‏هاى غلط و ناصواب‏] از جايگاه‏هاى اصلى و معانى حقيقى‏اش تغيير مى‏دهند و [به زبان ظاهر به پيامبر] مى‏گويند: [دعوتت را] شنيديم و [به باطن مى‏گويند:] نافرمانى كرديم و [از روى توهين به پيامبر بر ضد او فرياد مى‏زنند: سخنان ما را] بشنو كه [اى كاش‏] ناشنوا شوى و با پيچ و خم دادن زبان و آوازشان و به نيّت عيب‏جويى از دين [به آهنگى، كلمه‏] راعنا [را كه در عربى به معناى «ما را رعايت كن» است، تلفظ مى‏كنند كه براى شنونده، راعيناً كه معنايى خارج از ادب دارد، تداعى مى‏شود] و اگر آنان [به جاى اين همه اهانت از روى صدق و حقيقت‏] مى‏گفتند: شنيديم و اطاعت كرديم و [سخنان ما را] بشنو و ما را مهلت ده [تا معارف اسلام را درك كنيم‏] قطعاً براى آنان بهتر و درست‏تر بود، ولى خدا آنان را به سبب كفرشان لعنت كرده، پس جز عده اندكى ايمان نمى‏آورند.

 

بنابراین، خداوند متعال در آیه مورد بحث (آیه104 بقره)، فرموده است که اى افراد با ايمان! (هنگامى كه از پيغمبر تقاضاى مهلت براى درك آيات قرآن مى‌كنيد) نگوييد: «راعنا»؛ بلكه بگوييد: «انظرنا» و (آنچه به شما دستور داده مى‌شود) بشنويد! و براى كافران (و استهزاء كنندگان) عذاب دردناكى است.

 

«الحمد لله رب العالمین»

 



[1]. بقره: 104.

[2]. نساء: 46.

 

درس تفسیر حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته)

موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره»  تاریخ: 17 آبان 1403

موضوع جزئی: تفسیر آیه 104                              مصادف با: 9 ربیع‏ الثانی 1445

سال تحصیلی: 1403-1402                                                                        جلسه: 232

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ادامه تفسیر آیه 104: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لاَ تَقُولُوا رَاعِنَا وَ قُولُوا انْظُرْنَا وَ اسْمَعُوا وَ لِلْكَافِرِينَ عَذَابٌ أَلِيمٌ»[1]؛ اى افراد با ايمان! (هنگامى كه از پيغمبر تقاضاى مهلت براى درك آيات قرآن مى‌كنيد) نگوييد: «راعنا»؛ بلكه بگوييد: «انظرنا». (زيرا كلمه اول، هم به معنى«ما را مهلت بده!»، و هم به معنى«ما را تحميق كن!» مى‌باشد و دستاويزى براى دشمنان است) و (آنچه به شما دستور داده مى‌شود) بشنويد! و براى كافران (و استهزاء كنندگان) عذاب دردناكى است.

 

واژه «راعنا» فعل امر است و مصدر آن، «مراعات» و به معنای مراقبت و مواظبت کردن است. واژه «انظرنا» از ریشه «نظر» به معنای نگاه کردن است.

 

خداوند متعال در آیه مذکور، فرموده است که نگویید: «راعنا»، زیرا «راعنا» معنایی دو پهلو دارد که هم به معنای «ما را مهلت بده» و هم به معنای «ما را تحمیق کن» می‏باشد و یهودیان این واژه را برای تمسخر پیامبر  به کار می‏برده‏اند، بلکه بگویید: «انظرنا» که دو پهلو نیست، بلکه به معنای نگاه کردن و توجه کردن است.

 

توصیه قرآن در به کار بردن واژه «راعنا» به جای «انظرنا» یک پیام اخلاقی و اجتماعی مهم دارد و آن، این است که انسان باید در آداب سخن گفتن و رفتار اجتماعی، صراحت و شفافیت؛ بدون خارج شدن از مجرای ادب را رعایت کند و از به کار بردن کلمات دیر فهم و مبهم اجتناب کند تا بهانه‏ای برای سوء استفاده دیگران فراهم نشود. بنابراین، در مراودات اجتماعی باید از به کار بردن کلمات و جملاتی که معنای متضاد و دوگانه دارند پرهیز شود چرا که ممکن است که با وجود نیّت مثبت متکلّم، مخاطب؛ خصوصاً مخاطبی که قلبی مریض دارد معنای منفی آن کلمه را برداشت کند.

 

ائمه معصومین (ع) نیز پیروان خود را از به کار بردن کلمات و جملات دو پهلو نهی کرده‏اند. حسن‏بن محبوب [از اصحاب امام کاظم (ع) و امام رضا (ع)] به اقتضای شغل جدّش به لقب سَرّاد [به معنای کسی که زره می‏سازد] شهرت داشت و بعضی «سرّاد» را از باب قاعده ابدال با «ز» و «زرّاد» می‏خواندند که از ریشه «زَرَد» به معنای «خَنق» به معنای خفه کننده است [یعنی کسی که می‏خواهد کسی را خفه کند] که هر چند این شیوه کاربرد، از نظر ادبی مشکلی ندارد، لکن چون «سرّاد» معنایی دو پهلو دارد که هم به معنای زره ساز و هم به معنای خفه کننده است و بعضی ممکن است که معنای منفی آن را (خفه کننده) برداشت کنند، از به کار بردن این لقب نهی شده است.

 

نکته: قاعده ابدال به معنای به کار بردن حرفی به جای حرف دیگر است، مثل صراط الذین که بعضی آن را با «سین» می‏خوانند و بعضی با «دال» و بعضی آن را «زراط» با «ز» می‏خوانند.

 

«الحمد لله رب العالمین»

 



[1]. بقره: 104.

 

تذکر اخلاقی: اهمیّت یاد مرگ1402/09/01
دوشنبه, 13 آذر 1402
  روایت اول: سَأَلَهُ بَعْضُهُمْ، فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ هَلْ يُحْشَرُ مَعَ... Read More...
تذکر اخلاقی: حُرمت آبروی مؤمن1402/08/24
دوشنبه, 29 آبان 1402
  روایت اول: قال مولینا و مقتدینا الإمام الصادق (ع): «لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِي... Read More...
تذکر اخلاقی: لزوم تبعیت از امام زمان (عج) 1402/08/17
دوشنبه, 29 آبان 1402
  روایت اول: قال رسول الله (ص): «يَخْرُجُ الْمَهْدِيُّ وَ عَلَى رَأْسِهِ غَمَامَةٌ... Read More...
تذکر اخلاقی: عزّت در پرتو پیروی از حق 1402/08/03
دوشنبه, 29 آبان 1402
  روایت اول: قال مولینا و مقتدینا الإمام العسکری (ع): «مَا تَرَكَ الْحَقَّ عَزِيزٌ... Read More...
فصل فی الحیض 1402/11/07
یکشنبه, 08 بهمن 1402
درس خارج فقه حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: فصل فی... Read More...
فصل فی الحیض 1402/11/03
یکشنبه, 08 بهمن 1402
درس خارج فقه حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: فصل فی... Read More...
فصل فی الحیض 1402/11/02
یکشنبه, 08 بهمن 1402
درس خارج فقه حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: فصل فی... Read More...
فصل فی الحیض 1402/10/30
یکشنبه, 08 بهمن 1402
درس خارج فقه حضرت آیت الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: فصل فی... Read More...
خلاصه خطبه های نماز جمعه مورخ 1402/10/29
سه شنبه, 03 بهمن 1402
    حضرت آیت‌الله حسینی بوشهری«دامت برکاته»، در خطبه‌های نماز جمعه ۲۹ دی ۱۴۰۲ که... Read More...
خلاصه خطبه های نماز جمعه مورخ 1402/09/17
دوشنبه, 20 آذر 1402
خطیب جمعه قم با تاکید بر برگزاری پرشور انتخابات ۱۱اسفندگفتند: مشکلات، زنان و... Read More...
خلاصه خطبه های نماز جمعه مورخ 1402/08/26
یکشنبه, 28 آبان 1402
حضرت آیت‌الله حسینی بوشهری«دامت برکاته» در خطبه‌های نماز جمعه ۲۶ آبان که در مصلی... Read More...
خلاصه خطبه های نماز جمعه مورخ 1402/06/31
شنبه, 01 مهر 1402
  خطیب جمعه قم گفتند: دفاع مقدس در شرایط بایکوت و تحریف رخ داد، اما این دفاع مقدس... Read More...
تفسیر سوره بقره آیه 105مورخ 1402/09/01
دوشنبه, 13 آذر 1402
درس تفسیر حضرت آیت ‎الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره»  ... Read More...
تفسیر سوره بقره آیه 103مورخ 1402/07/12
دوشنبه, 29 آبان 1402
درس تفسیر حضرت آیت ‎الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره»  ... Read More...
تفسیر سوره بقره آیه 104 مورخ 1402/08/24
دوشنبه, 29 آبان 1402
درس تفسیر حضرت آیت ‎الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره»... Read More...
تفسیر سوره بقره آیه 104 مورخ 1402/08/17
دوشنبه, 29 آبان 1402
درس تفسیر حضرت آیت ‎الله حسینی بوشهری (دامت برکاته) موضوع کلی: تفسیر سوره «بقره» ... Read More...

مطالب برجسته

تصویر نمونه یک

اگر مجاهدت علما نبود اثری از دین و دین باوری در جامعه دیده نمی شد

آیت الله حسینی بوشهری

فرا رسيدن ايام سوگواري حضرت امام حسين (ع) و ياران باوفايش تسليت و تعزيت باد.

آیت الله حسینی بوشهری

حوزه‌های علمیه باید به نصایح رهبری و مراجع پایبند باشند

آیت الله حسینی بوشهری

Please publish modules in offcanvas position.