ملاک نیکوکاری کامل چیست 1400/08/24

حضرت آیت الله حسینی بوشهری «دامت برکاته»، در ابتدای درس تفسیر خود با روایاتی از رسول مکرم اسلام و امام صادق علیه السلام فرموند:روایت اول: قال رسول الله (ص): «تَمامُ البِرّ أن تعمل فی السِّرّ عملاً علانیة‏»‏[1].

 

رسول اکرم (ص) در روایت مذکور، فرموده است که نیکوکاریِ کامل این است که انسان در نهان و پنهانی، همان عملی را انجام بدهد که آشکارا انجام می‏دهد، یعنی انسانِ مؤمن، منافقانه برخورد نمی‏کند که در خفا و پنهانی به یک نحو عمل کند و در آشکارا به صورت دیگری عمل کند، بلکه رفتار پنهان و آشکار او به یک صورت است. اگر انسان این چنین باشد، قابل اطمینان است، خیانت نمی‏کند و مسؤلیتی که به او محوّل می‏شود را به نحو أحسن انجام می‏دهد.

 

انسان گاهی برای ظاهرسازی و به رُخ مردم کشیدن، تظاهر می‏کند و به گونه‏ای سخن می‏گوید و عمل می‏کند که دیگران فکر می‏کنند از او متدیّن‏تر و بهتر وجود ندارد و ممکن است که خیلی از افراد جذب گفتار، رفتار و کردار او بشوند و همه از او به خوبی یاد کنند. متأسفانه در جامعه چنین افرادی که هدفشان از ظاهرسازی این است که مردم از آنها تعریف و تمجید کنند، کم نیستند، اما همین افراد، در خفا و به صورت پنهانی اعمالی را انجام می‏دهند و گناهانی را مرتکب می‏شوند که از انجام آن به صورت آشکار ابا دارند؛ به گونه‏ای که اگر کسی متوجه شود باور نمی‏کند که این انسان، همان فردی است که در جامعه و در انظار دیگران به گونه‏ای دیگر رفتار می‏کند و متأسفانه این افراد، حتی خداوند متعال را که از رگ قلب به انسان نزدیک‏تر است [که خودِ خدا فرموده است: «...وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ»[2]]، بر گفتار و رفتار خود ناظر نمی‏بینند.

 

روایت دوم: قال مولینا و مقتدینا الإمام الاصادق (ع): «إِنِّي‏ وَ اللَّهِ مَا آمُرُكُمْ إِلَّا بِمَا نَأْمُرُ بِهِ أَنْفُسَنَا فَعَلَيْكُمْ بِالْجِدِّ وَ الِاجْتِهَاد‏»[3].

 

امام صادق (ع) در روایت مذکور، فرموده است که به خدایی خدا قسم که شما را به چیزی امر نمی‏کنم مگر اینکه خودم را به آن چیز امر کرده باشم، پس بر شماست که جدّیت به خرج دهید و کوشش کنید [تا آنچه؛ به عنوان وظیفه به شما گفته می‏شود را انجام بدهید].

 

روایت سوم: قال مولینا و مقتدینا الإمام الاصادق (ع): «الرَّغْبَةُ فِي الدُّنْيَا تُورِثُ الْغَمَّ وَ الْحَزَنَ وَ الزُّهْدُ فِي الدُّنْيَا رَاحَةُ الْقَلْبِ وَ الْبَدَن»[4].

 

امام صادق (ع) در روایت مذکور، فرموده است که میل و رغبت به دنیا، غم و اندوه را به دنبال دارد و زهد در دنیا آسودگی و راحتی قلب و بدن را به دنبال دارد.

 

کسانی که میل و وابستگی به دنیا داشته باشند، چون به کم قانع نیستند، همیشه نگرانند و برای رسیدن به مال و ثروتِ بیشتر، به رقابت با دیگران می‏پردازند و چشم و هم‏چشمی آرامش آنان را تحت تأثیر قرار می‏دهد و لذا بعضی‏ها با اینکه درآمد خوبی نیز دارند، لکن چون بیش از نیاز خود به دنبال مال دنیا می‏باشند، همیشه نگران و افسرده‏اند و از زندگی خود لذت نمی‏برند، در صورتی که اگر خودشان را با دیگران مقایسه کنند، متوجه می‏شوند که وضعشان از بسیاری از افراد جامعه خیلی بهتر است.

 

اما زهد در دنیا، راحتی را به دنبا دارد. معنای زهد این نیست که انسان از مال دنیا چیزی نداشته باشد و فقیر باشد، بلکه معنای زهد این است که انسان وابسته به دنیا نباشد، یعنی در عین حال که مال و ثروت دارد، دلبسته و وابسته به مال و ثروتش نیست تا دل کَندن از مال و ثروت برایش سخت باشد. بعضی با اینکه مال و ثروت چندانی ندارند، لکن به همان مقدار کمی که دارند وابسته‏اند، ولی بعضی دیگر در عین حال که از مال و اموال زیادی برخوردارند، وابسته به مال و اموالشان نیستند و زاهدند و به راحتی از آن دل می‏کَنند. مولای متقیان، امام علی (ع) فرموده است: «الزُّهْدُ كُلُّهُ فِي كَلِمَتَيْنِ مِنَ الْقُرْآنِ؛ قَالَ اللَّهُ تَعَالَى: "لِكَيْلا تَأْسَوْا عَلى‏ ما فاتَكُمْ وَ لا تَفْرَحُوا بِما آتاكُمْ"[5] فَمَنْ لَمْ يَأْسَ عَلَى الْمَاضِي وَ لَمْ يَفْرَحْ بِالْآتِي فَهُوَ الزَّاهِدُ»[6]؛ همه زهد در دو کلمه از قرآن خلاصه می‏شود؛ آنجا که خداوند متعال فرموده است: «به خاطر اینکه چیزی از دست می‏دهید ناراحت و غمگین نشوید و به خاطر اینکه چیزی به دست شما می‏رسد، خوشحال نشوید»، پس کسی که بر چیزی که از دست داده افسوس نخورد و ناراحت نشود و بر چیزی که به دست آورده خوشحال نشود، زاهد است.

 

انسان اگر این نکته را بفهمد که آنچه در دست اوست بعد از مرگش به دیگران خواهد رسید، برای از دست دادن آن غصّه نخواهد خورد.

 



[1]. کنز العمّال، حدیث5265؛ ابوالقاسم، پاینده، نهج الفصاحة، ص390.

[2]. «ق»:16.

[3]. کلینی، الکافی (ط- الإسلامیه)، ج5، ص79.

[4]. حسن بن علی، ابن شعبه حرانی، تحف العقول، ص358.

[5]. «الحدید»:23.  

[6]. علامه مجلسی، بحارالأنوار (ط- بیروت)، ج75، ص70.  

 

دیدگاه‌ها   

قربان رضایی
#3 قربان رضایی 1400-08-27 16:04
من خودم و همسایه هامون در حاشیه تهرون زندگی می کنیم یک نفر نیامد بگه زنده اید مرده اید پس این حرفها رو برای کی می زنید چرا کسی دلش به حال ما نمی سوزه به خدا داریم می سوزیم آب میشیم
نقل قول کردن
کرمی
#2 کرمی 1400-08-25 19:12
مردم ایران ثابت کردند که نیکوکارترین انسان ها هستند در زمان کرونا اینو ثابت کردند مسئولین ما قدر این مردم را نمی دانند وگرنه اینهمه اذیت نمی کردند
نقل قول کردن
احسان درگزی
#1 احسان درگزی 1400-08-25 08:02
من همیشه از سایت شما مطلب میخونم بعضی نکات خیلی عالی هستن مثل همین یکی خواستم از شما تشکر کنم
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

Please publish modules in offcanvas position.