عقل، معیار حسابرسی/ هیچ کس از گناهان مصون نمی‏ماند مگر اینکه زبانش را کنترل کند1400/09/04

حضرت آیت الله حسینی بوشهری «دامت برکاته»، در ابتدای درس تفسیر خود با روایاتی از امام باقر علیه السلام فرموند: روایت اول: قال مولینا و مقتدینا الإمام الباقر (ع): «إِنَّمَا يُدَاقُ‏ اللَّهُ‏ الْعِبَادَ فِي الْحِسَابِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَلَى قَدْرِ مَا آتَاهُمْ مِنَ الْعُقُولِ فِي الدُّنْيَا»‏[1].

امام باقر (ع) در روایت مذکور، فرموده است که خداوند متعال در روز قیامت نسبت به حساب بندگانش به اندازه عقلی که در دنیا به آنها داده است، دقت می‏کند [، یعنی با دقت حسابرسی می‏کند] و به تعبیر روشن‏تر، همان‏گونه که در مَثل آمده است که هر که بامش بیش برفش بیشتر، در اینجا نیز گفته می‏شود که هر که عقلش بیش، مسؤولیتش سنگین‏تر است.

عده‏ای از عقلِ درست و حسابی برخوردار نیستند و لذا مسؤولیتی نیز به آنها محوّل نمی‏شود و فردای قیامت نیز مورد سؤال و جواب قرار نخواهند گرفت، اما کسانی که از عقل و خِرد برخوردارند، مورد سؤال واقع خواهند شد. در اهمیت عقل نقل شده است که الهی! آن را که عقل دادی، پس چه ندادی؟ و آن را که عقل ندادی، پس چه دادی؟

و باز در اهمیت عقل در روایت آمده است: «مَا عُبِدَ بِهِ‏ الرَّحْمَنُ‏ وَ اكْتُسِبَ بِهِ الْجِنَان»[2]؛ عقل آن است كه به وسيله آن خداى رحمان پرستش شود و بهشت به دست آيد. پس به وسیله عقل است که ثواب به انسان تعلق می‏گیرد و همچنین، مورد سؤال قرار می‏گیرد و مؤاخذه می‏شود.

بنابراین، هر چه عقل و درک انسان بیشتر باشد، به همان تناسب مورد سؤال واقع خواهد شد و لذا علما و دانشمندن که خود را عاقل‏ترین افراد جامعه می‏دانند، بیشتر مورد سؤال قرار خواهند گرفت.

روایت دوم: قال مولینا و مقتدینا الإمام الباقر (ع): «لَا يَسْلَمُ‏ أَحَدٌ مِنَ‏ الذُّنُوبِ‏ حَتَّى‏ يَخْزُنَ‏ لِسَانَه‏»[3].

امام باقر (ع) در روایت مذکور،فرموده است که هیچ کس از گناهان مصون نمی‏ماندمگر اینکه زبانش را کنترل کند

خیلی از گناهان از طریق زبان صورت می‏گیرد، کما اینکه بسیاری از خیرات و برکات نیز از طریق زبان صورت می‏گیرد. صبح که انسان از خانه خارج می‏شود، ارتباط خود با دیگران را با زبانش شروع می‏کند، پس باید خیلی مواظب باشد که زبانش در چه مسیری می‏چرخد، در مسیر خدا به حرکت در می‏آید یا در مسیر شیطان و هوای نفس می‏چرخد، مثلاً مغازه‏دار ممکن است که با زبانش سر مشتری را کلاه بگذارد، عالِم ممکن است که با زبانش مطلبی را بگوید که فقط منافع شخصی خودش را تأمین کند، بنابراین، انسان باید حواسش جمع باشد که زبانش در کنترل او باشد تا مرتکب گناه و معصیت نشود. اینکه اولیاء الهی به سکوت سفارش کرده‏اند به همین خاطر است که انسان در پرتو سکوت مرتکب گناه نشود لذا انسان تا جایی که ممکن است نباید سخن بگوید، نه اینکه اگر در مجلسی وارد شد، از هر دری سخن به میان آورد و به دیگران اجازه سخن گفتن ندهد. در روایت آمده است: «مَنْ كَثُرَ كَلَامُهُ زَلَّ‏»[4]؛ کسی که کلامش زیاد باشد، خواهد لغزید و لغزش‏هایش زیاد خواهد بود

 



[1]. محمد بن یعقوب، کلینی، الكافي (ط- الإسلامية)، ج‏1، ص11، ح7.

[2]. همان، ح3.  

[3]. حسن بن علی، ابن شعبه حرّانی، تحف العقول، ص298.

[4]. عبد الواحد بن محمد، تميمى آمدى، غرر الحکم و درر الکلم، ص581.

 

دیدگاه‌ها   

مهدی
#2 مهدی 1400-09-11 08:53
عقل سالم در بدن سالم است بدن های مریض امروزی عقل درستی ندارن
نقل قول کردن
سید رضا میر منافی
#1 سید رضا میر منافی 1400-09-08 07:08
س خواستم تشکر کنم از سایت خوبتون من نکات اخلاقی زیادی از این سایت گرفتم که در زندگی هم از ان استفاده کردم
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

Please publish modules in offcanvas position.